26 Ocak 2012 Perşembe

Intel Core 2 Duo ve Intel i3 Önemli Fark (Çift Çekirdek)

Merhabalar, şimdi de intelin bu muhteşem i serisinden bahsetmek istiyorum. Sebebi ise malum çoğu kişi tarafından core 2 duo ile i3 arasındaki farkın bilinmemesi yani ikiside çift çekirdek ee niye bu daha pahalı filan gibi şeyler sorulması... Başlayalım;
Core 2 Duo standart çift çekirdek bir işlemcidir. Fakat intelin i serisi işlemcisi üzerinde sadece işlemci özelliğini değil ekstradan ekran kartı ve ram özelliğide taşır. Yani Sizin bilgisayarınız 1 GB Ekran kartı, 2 GB Ram se intel i3,i5,i7 aldığınızda şöyle bişey oluyor, 1.5 GB Ekran kartı, 4 GB Ram oluyor mesela bilgisayarınız. E tabii ki oyunlardan daha iyi performans alıyorsunuz ve aynı zamanda işlemcide zaten harika bir teknoloji kullandığı için işlemcinizde güçlü olmuş oluyor, raminizde güçlü, ekran kartınızda güçlü oyun bilgisayarları için muhteşem bişey. Fakat tabii ki tüm i serisinde aynı şekilde değişim göstermez mesela i3'de azdır i5'de biraz daha fazla i7'de en çoktur. O yüzden daha pahalıdır. Ancak daha pahalı olmasının başka sebepleri de vardır.

Mesela;
i3, 2 çekirdeklidir. Fakat bu 2 çekirdeği 4'e böler. Buda dört bölümünde ayrı işlem yapması yani daha hızlı işlem yapmayı sağlar. Dolayısıyla normal 2 çekirdekli core 2 duo'dan daha farklıdır ve hızlıdır.

i5'de ise 4 çekirdek vardır ve bu 4 çekirdek 4'e bölünmüş vaziyettedir. Dolayısıyla bu i3'den bile daha hızlı işlem yapma gücüne sahiptir.

i7'de ise durum iyice abartılmıştır ve 4 çekirdek 8 parçaya bölünmüştür. Kimisi i7 için 8 çekirdekli filan der ama daha 4 çekirdek aşılmadı bildiğim kadarıyla durum budur yani 4 çekirdeğe sahiptir fakat bu 4 çekirdek 8'e bölündüğü için çok çok hızlı çalışır.

Söylediğim gibi "i" serisinin diğer işlemcilere göre en büyük özelliği kendi içerisinde ufak ram ve gpu yani ekran kartında bulunan işlemcilerden bulundurduğu için hem ekran kartınıza destek hemde raminize ufak destekler sunar.

Ve ayrıca L2 Cache diye bilinen Türkçede Önbellek diye geçen şeyde çok önemlidir. Bu şu işe yarar diyelim ki bilgisayarınızın hergün klasik olarak sürekli açtığı şeyler var mesela bilgisayar açılırken sağ alt tarafta açılan programlar, ses göstergesi olsun internet göstergesi olsun virüs tarayıcılar diğer şeyler filan işte işlemcinin önbelleği ne kadar büyükse o kadar çok bunları kendi bünyesinde saklar ve bi dahaki açılışta bunları direk önbellekten çalıştırır yani siz onların açılmasını beklemezsiniz bu aslında çok önemli bir özelliktir. O yüzden önbelleğe de önem verin siz ne kadar yüksek o kadar iyi ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder